Thursday, January 15, 2015

Essee 2: Piraatlus, kokkuhoid või probleem.

Piraatlusest kuuleme tänapäevalt tihti, see on nii muusikatööstuse kui ka filmitööstuse täielikult hävitanud ja kasumeid pea poole võrra kahandanud, kuid kas see on ka tegelikult nii? Me ei leia tänapäeva muusikaäri ja filmitööstust vaadates ei suurt kasvu ega ka hiiglaslikku langust, inimesed kulutavad filmidele ja muusikale, inflatsiooni arvestades, sama palju raha kui paarkümmend aastat tagasi.

Läänemaailmas, eriti USA-s o piraatluse vastaste võitlejate rinne tugevaim kogu läänemaailmas, koos: andmevooge kontrollivate internetiteenusepakkujate, väga karmide piraatlusvastaste seaduste ja paljude meediakampaanate koosmõjul on piraatlus USA-s väiksem kui mujal  maailmas, siiski ei kuluta inimesed filmide ja muusika ostmisele keskmise sissetulekuga võrreldes palju rohkem raha kui mujal maailmas.

Kuid võib väita, et ka USA keeruliste piraatlusevastaste meetmetega on võitlus pea võimatu, kuna piraatlus on tänapäevase interneti pea piiritu ja avatud infovahetuse möödapääsmatu osa, selle vastu ei ole ka suurimad rahvusvaheliste meediakompaniide liidud suutnud väga efektiivselt võidelda, piraatluse peatamine vajaks interneti piiramist, kuni seda ei ole enam võimalik internetiks kutsuda.
Mõnedel andmetel on 22% interneti koguliiklusest pühendatud piraatlusele.


Ma usun, et on olemas õigustamatu ja õigustatud piraatlus, kuigi see on rohkem minu enese eetika teema kui midagi seadustega sätestatut. Piraatlus on õigustatud kui materjali ei ole võimalik osta, kas regioonipiirangute tõttu või originaalse autori poolt mahajätmise tõttu.
Näiteks ostsin ma Steam arvutimängude digitaalse rentimise keskkonnast mängu: Fallout: New Vegas, kuid avastasin, et mängu väljaandja Bethesda Softworks on müünud mängu turustamise ainuõiguse 1C Chenega-le kes jagab mängust ainulaadset poola/vene/tšehhi versiooni millega ei tööta ei uuendused ega kasutajate mod-id, selle lepingu tõttu pidin ma piraatima US/West-EU versiooni mille omamine minu jaoks on illegaalne.
Teiseks usun ma, et meedia ostmise eesmärk on selle originaalse autori(te) vaeva rahaliselt korvata, kui originaalne autor on surnud, või loonud stuudio on pankrotistunud, jättes omandiõigused mingile kolmandale isikule ei usu ma, et mitte piraatimine aitaks loova töö tegijaid.

Piraatlust ei saa kunagi päriselt peatada, aga autor ise võib teha palju, et teha oma töö lihtsamini ostetvaks, kui piraaditavaks. Muusikateose ainuüksi Spotify keskkonda üleslaadimine tõstab otsekäivet ja ka albumi ostjate arvu dramaatiliselt. Kui filme ja serjaale on võimaik lihtsasti üle maailma igaühele jõukohaste hindadega osta lihtsamini kui piraatida, kaob piraatluse probleem.

No comments:

Post a Comment